|
smøreoliens massefylde, og som kan måles med
kapillarviskosimetre.
Der består en sammenhæng mellem viskositeten og den
trykforskel, der er nødvendig for at drive en væske (eller en luftart)
gennem et snævert rør. Ved strømningen opstår som nævnt
gnidningskræfter, og disse skal ophæves af trykkræfter, hvis strømning
skal opretholdes.
Det er således muligt at bestemme viskositeten ved at måle
væskestrømmen og det tilhørende trykfald. I praksis lader man en
bestemt væskemængde strømme igennem et snævert hul i bunden af en
beholder og måler udstrømningstiden.
Når driftsvilkårene karakteriseres af store
temperatursvingninger, må den foretrukne olie naturligvis blive den, der
i mindst mulig grad ændrer viskositet, når temperaturen varierer. For at
kunne udtrykke viskositetens afhængighed af temperaturen i tal har man
indført begrebet viskositetsindex, eller V.I. (jo højere V.I., jo
højere temperaturafhængighed). Viskositetsindexet bestemmes ved
sammenligning med to referenceolier. Den ene er sammensat af udvalgte
naftenbasisolier og har pr. definition viskosistetsindex 0, medens |
|
den anden, der består af paraffinbasis-olier, pr.
definition har viskosistetsindex 100.
På fig. 1 er vist hvorledes en olies V.I. beregnes.
Beregningen er baseret på viskositeten ved 100° F (37,7 ° C) i forhold
til de to referenceolier, når de tre olier har samme viskositet ved 210°
F (98,8° C).
|
|
I praksis benytter man sig af tabeller eller
monogrammer for at finde de forskellige V.I.-værdier.
Smøreolier kan, da de er fysisk og kemisk meget stabile,
anvendes til smøring, så længe de bevarer deres flydende tilstandsform,
d.v.s ved temperaturer ned til flydepunktet (pour point) og op til nær
kogepunktet, dog kun så nær kogepunktet at oliens damptryk stadig er
lavt. Selv om smøreoliens vigtigste opgave er smøring, er smøreolier i
stand til samtidig at løse andre opgaver, ligesom smøreoliers egenskaber
kan forbedres væsentligt ved tilsætning af små mængde kemikalier,
hvilket yderligere har udvidet smøreoliers anvendelsesområde. Dette
medfører, at problemer, der antages at være smøreproblemer, ofte viser
at væ-
TEMPERATUR
Fig. 1.
En olies viskositetsindex bestemmes ved følgende beregning:
V.I. = L-U x100
L-H
hvor L, U og H fremgår af diagrammet. |
|